NL|EN

Voedselveiligheid in de actualiteit: Listeria.

In België en Nederland werden vorige week heel wat vleesproducten uit de rekken gehaald na de ontdekking van de listeria bacterie. De vestiging waar de bacterie ontdekt werd, is inmiddels gesloten. Maar wat is listeria en hoe kan je voorkomen dat ze jouw productie besmet?

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes is een bacterie die van nature in het milieu voorkomt, dit in het water, vegetatie en in de productieomgeving van levensmiddelen. Op de mens wordt de bacterie voornamelijk overgedragen via voeding die lang gekoeld werd en we zonder verhitting opeten. Bij mensen met een zwakker immuunsysteem zoals ouderen en kinderen kan dit ziekte veroorzaken met in sommige gevallen de dood tot gevolg. Ook zwangere vrouwen zijn kwetsbaar voor deze bacterie die zeer gevaarlijk is voor de foetus.

Listeria is een vrij resistente bacterie die kan overleven en groeien in een gekoelde omgeving zoals bij de productie van voedsel en de huishoudelijke koelkast. Voor de levensmiddelenindustrie is de beheersing van de bacterie dus een grote uitdaging.

Wettelijke norm

De normen van microbiologische bacteriën zijn op Europees niveau wettelijk vastgelegd. Voor verschillende producten zijn grenswaarden vastgelegd die niet overschreden mogen worden. Voor kant-en-klare levensmiddelen bijvoorbeeld, die een voedingsbodem kunnen zijn voor Listeria, legt de norm een afwezigheid in 25g op dag 0 op, dit is dus onmiddellijk na de productie. Er kan een tolerantie gehanteerd worden op voorwaarde dat je als fabrikant kan aantonen dat Listeria gedurende de houdbaarheid van het product de limiet van 100 kve/g niet zal overschrijden.

Exporteer je naar de USA? Let dan zeker op want de VS hanteert een totale afwezigheid van listeria.

Voorkomen van de bacterie

Vorige week werden de grenswaarden overschreden bij één producent in Nederland. Daarom werden alle producten uit voorzorg teruggeroepen. De leverancier had via een autocontrolesysteem zelf de te hoge waarden vastgesteld.

Om de uitgroei van de bacterie te beoordelen kan gebruik gemaakt worden een challenge test. Een challenge test is de meest betrouwbare manier om vast te stellen of een product al dan niet als voedingsbodem van listeria kan dienen of hoe groot de toename van de bacterie is voor een gegeven bewaartraject.

Producenten moeten dus zelf voortdurend controles uitvoeren dit in de vorm van monsterafnames en een streng toezicht.

Meer weten?

Vragen over de listeria bacterie of voedselveiligheid? Wij helpen je graag verder! 

 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
General: Help and guidance towards achieving ISO 9001
General: ISO 14001
General: Specs, labels, claims, nutrition
Food sector: Child daycare centres (Q-kids)
Food sector: Food allergens and allergen management
Food sector: Food defence, food fraud and business continuity
Food sector: Food packaging
Food sector: HACCP - Food
Food sector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Animal feed: FCA, GMP+, QS
Animal feed: HACCP - Feed