NL|EN

Vanaf 12/08/2018 gebruik conserveermiddel calciumsorbaat (E 203) niet meer toegestaan

De Europese Commissie heeft besloten E 203 te schrappen van de lijst toegestane additieven na een herevaluatie door EFSA in  juni 2015.
Volgens het advies waren er onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar. Er kan dus dus niet worden uitgesloten dat de stof schade aan het DNA kan toebrengen met erfelijke veranderingen tot gevolg. EFSA kon daarom geen aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vaststellen.

Vervolgens heeft de Europese Commissie in 2016 gebruikers van E 203 opgeroepen wetenschappelijke en technologische gegevens over calciumsorbaat te verstrekken, maar niemand bleek informatie over de genotoxiciteit van calciumsorbaat te kunnen verstrekken. Daarom wordt E 203 van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven geschrapt.

In de herevaluatie van EFSA werden ook sorbinezuur (E 200), kaliumsorbaat (E 202) opnieuw onder de loep genomen. Deze additieven blijven wel toegestaan.

Bron :  Meat&Co

 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
General: Help and guidance towards achieving ISO 9001
General: ISO 14001
General: Specs, labels, claims, nutrition
Food sector: Child daycare centres (Q-kids)
Food sector: Food allergens and allergen management
Food sector: Food defence, food fraud and business continuity
Food sector: Food packaging
Food sector: HACCP - Food
Food sector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Animal feed: FCA, GMP+, QS
Animal feed: HACCP - Feed