NL|EN

Vanaf 6/09/2018 strengere voorschriften gebruik bisfenol A

Bisfenol A (BPA) wordt o.m. gebruikt in epoxyharsen voor vernissen en coatings die worden aangebracht op de binnenkant van voedselblikken. Omwille van de werking van de interne markt en de bescherming van de gezondheid, moet de SML (specifieke migratie limiet) voor BPA die is vastgesteld voor materialen en voorwerpen van kunststof, ook gelden voor vernissen en coatings.

De Europese Commissie heeft daartoe een nieuwe verordening opgesteld. Deze verordening verlengt ook het verbod op het gebruik van BPA in babyflessen en in materialen die voedsel bevatten dat bestemd is voor kinderen tot 3 jaar oud.

De Verordening is van toepassing vanaf 6 september 2018.

In samenhang met de nieuwe verordening moeten ook regels worden opgesteld voor de controle op de naleving. In Verordening (EG) nr. 10/2011 zijn reeds dergelijke regels vastgesteld. Het is daarom passend om het toepassingsgebied van die verordening uit te breiden naar de controle van de naleving van de voorschriften voor vernissen en coatings die op materialen en voorwerpen worden aangebracht.

 

Lees verder: Verordening 2018/213 betreffende het gebruik van bisfenol A in vernissen en coatings bestemd om met levensmiddelen in contact te komen, en houdende wijziging van Verordening 10/2011 wat betreft het gebruik van die stof in materialen van kunststof die met levensmiddelen in contact komen.
 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
General: Help and guidance towards achieving ISO 9001
General: ISO 14001
General: Specs, labels, claims, nutrition
Food sector: Child daycare centres (Q-kids)
Food sector: Food allergens and allergen management
Food sector: Food defence, food fraud and business continuity
Food sector: Food packaging
Food sector: HACCP - Food
Food sector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Animal feed: FCA, GMP+, QS
Animal feed: HACCP - Feed