NL|EN

Bakkers mogen geen rijsttaart op grootmoeders wijze meer verkopen.

Bakkers kunnen geen artisanale rijsttaart meer maken en bewaren als ze de voorschriften van het FAVV moeten volgen.
Alles heeft te maken met een van de basisproducten namelijk melk.
De hele discussie draait in feite om twee zaken: het bereidingsproces en de bewaring van de rijsttaartjes, zegt Bart Thomassen van de beroepsfederatie voor bakkers Vlaanderen.

De basis van rijsttaart is uiteraard de rijstpap. En die moet gekookt worden volgens strenge normen . Zo moet ze voldoende aan de kook gebracht worden om alle eventuele bacterien te doden . Maar nogal wat bakkers gebruiken hun eigen bereidingswijze volgens een oud recept. En dat biedt volgens het FAVV onvoldoende garanties, zeker als er verse hoevemelk gebruikt wordt.
Die hoevemelk is nodig om het ambachtelijk karakter en het label van streekproduct te behouden.

Bewaartemperatuur

Tweede discussie is de bewaartemperatuur. Volgens het FAVV moeten rijsttaartjes, net als andere patisserie, bewaard worden bij max 7 graden. Dit leidt tot smaakverlies en de taartjes drogen ook sneller uit, zeggen de bakkers die niet willen afwijken van hun ambachtelijk recept.

Lees verder: Bron : Het nieuwsblad
 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
Algemeen: Begeleiding naar ISO 9001
Algemeen: ISO 14001
Algemeen: Uitvoeren van interne audits
Voedingssector: FAVV eisen en autocontrole
Voedingssector: Food defense, food fraude en business continuity
Voedingssector: HACCP - Food
Voedingssector: Hier eet men veilig
Voedingssector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Voedingssector: Kalibratie
Voedingssector: Kinderdagverblijven (Q-kids)
Voedingssector: Q-IT
Voedingssector: Specs, labels, etiketten, claims
Voedingssector: Voedingsallergenen en allergenenbeheer
Voedingssector: Voedingsverpakkingen
Voedingssector: Voedingswaarde
Dierenvoeding: Etikettering en claims diervoeding
Dierenvoeding: FCA, GMP+, QS
Dierenvoeding: HACCP - Feed
Samenwerking groepen: LabelDoc