NL|EN

Nieuwe regels etikettering alcoholische dranken?

De gezamenlijke Europese alcoholsector heeft een zelfreguleringsvoorstel gepresenteerd betreffende het verstrekken van informatie over de voedingswaarde en ingrediënten van alcoholhoudende dranken.
Er komen een paar voor alle alcoholhoudende dranken geldende regels, maar vooral annexen voor bier, cider, wijn en gedistilleerde dranken. 

De alcoholproducenten zijn een jaar geleden door de Europese Commissie verzocht om zelf plannen op te stellen voor een bepaalde vorm van etikettering zodat consumenten beter weten wat zij drinken.
Op dit moment is het niet wettelijk verplicht om op de verpakkingen van dranken met een alcoholgehalte van meer dan 1,2% de voedingswaarde en ingrediënten te vermelden. 

Het voorstel van de alcoholsector is dat producenten zelf kunnen kiezen:
- informatie op het etiket of de verpakking
- online (via een web-link of QR code)
- via een centrale website.

De informatie zal gegeven worden per standaardglas en per 100 milliliter.
Voor gedistilleerde dranken zal de informatie per standaardglas prominenter in beeld gebracht worden.

Wijnen
De wijnproducenten willen de consumenteninformatie beperken tot informatie over de energetische waarde. Ook wil de wijnbranche toestaan dat een wijnhuis als ingrediënten van een bepaalde wijn, de gebruikelijke ingrediënten van dat type wijn opgeeft. 
 

Lees verder: Etiketteringsplan spiritsEurope
 

Schrijf u in op de blog

 
 
Interesse in

 
 
Interesse in

 
Algemeen: Begeleiding naar ISO 9001
Algemeen: ISO 14001
Algemeen: Specificatiebeheer, etiketten, claims, voedingswaarde
Voedingssector: Food defense, food fraude en business continuity
Voedingssector: HACCP - Food
Voedingssector: ISO22000, BRC, FSSC, IFS, GFSI, GLOBAL MARKETS
Voedingssector: Kinderdagverblijven (Q-kids)
Voedingssector: Voedingsallergenen en allergenenbeheer
Voedingssector: Voedingsverpakkingen
Dierenvoeding: FCA, GMP+, QS
Dierenvoeding: HACCP - Feed