Virussen toedienen om bacteriën te doden en zo heel wat problemen oplossen of voorkomen. Het lijkt alsof het rechtstreeks uit een sciencefictionfilm komt, maar ook vandaag past men dit al toe. Zelf in onze voeding. Deze virussen noemen we bacteriofagen. 

bacteriofagen: het alternatief voor antibiotica

Virussen toedienen om bacteriën te doden en zo heel wat problemen oplossen of voorkomen. Het lijkt alsof het rechtstreeks uit een sciencefictionfilm komt, maar ook vandaag past men dit al toe. Zelf in onze voeding. Deze virussen noemen we bacteriofagen. 

 

wat zijn bacteriofagen? 

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën binnendringen en aanvallen. Het infecteert als het ware de bacterie. In tegenstelling tot bekende virussen die de mens ziek maken, hebben bacteriofagen positieve bijwerkingen. Ze worden dan ook gezien als een alternatief voor antibiotica bij het bestrijden van bacteriële infecties. 

De enige moeilijkheid bij een bacteriofagenbehandeling is dat deze virussen gastheer specifiek zijn. Dit wil zeggen dat je de juiste bacteriofaag moet inzetten om een specifieke bacterie te vernietigen, er bestaat niet één bacteriofaag die alle bacteriën kan bestrijden. 

 

hoe werkt faagtherapie? 

Het toedienen van bacteriofagen kan op verschillende manieren gebeuren. Ze worden aangebracht op de huid, worden doorgeslikt of ingespoten in een ader of andere lichaamsholte. 

Van zodra de fagen zich in het lichaam bevinden, zullen zij specifieke bacteriën infecteren. De faag brengt zijn erfelijk materiaal in de gekaapte cellen aan, waardoor de cel alleen nog maar fagen produceert. In de laatste fase van de infectie worden er stoffen aangemaakt die de celwand van de bacterie kapot maken. Hierdoor sterft de bacterie en komen de bacteriofagen vrij. De vrijgekomen fagen gaan op hun beurt nieuwe bacteriën besmetten. 

 

toepassing van bacteriofagen

Het gebruik van bacteriofagen kan doorheen de volledige voedselketen plaatsvinden, 'from farm to fork". Ze verhinderen en reduceren ziektes in de veestapels, 'ontsmetten' rauwe voedingsmiddelen, kunnen contactoppervlakken of gereedschap desinfecteren en kunnen de bewaartijd van voedingsmiddelen verlengen. 

Door middel van faagtherapie kunnen vaak voorkomende bacteriën (E. coli, Salmonella, Listeria monocytogenes), die heel wat schade kunnen aanrichten bij de consument, bestreden worden. 

 

is het gebruik van bacteriofagen veilig? 

Toepassingen van bacteriofagen zijn volkomen veilig. Uit verschillende studies blijkt dat ze onschadelijk zijn voor zoogdiercellen en de darmflora niet beschadigen. Daarbovenop krijgen we dagelijks fagen binnen. Bijvoorbeeld door het consumeren van yoghurt, zuurkool, salami,... Daarbij komt ook dat fagen een onderdeel zijn van onze darmflora. Zij zorgen ook daar voor een natuurlijke en niet-toxische controle van bacteriën. 

  • am norman FOOD
  • am norman MEAT
  • am norman PRODUCT DEVELOPMENT

op de hoogte
blijven van het 
laatste nieuws?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

AM Norman