In 2020 voerde de Metrologische Dienst van de FOD Economie een controlecampagne uit met als doel het controleren van de juistheid van de hoeveelheidsaanduiding (het gewicht) aangegeven op voorverpakte voedingswaren. Het gewicht van fruit, groenten, vlees- en vleeswaren, vis, zuivelproducten en bereide voedingswaren werd onder de loep genomen. Ze kwamen tot de verrassende ontdekking dat het aangegeven gewicht slechts bij 45 % van de voorverpakte voedingsmiddelen ook effectief correct is. Gebuisd dus!

Wie weegt wat? 

De controles vonden (voor deze campagne) plaats in winkels die ter plaatse hun verse voedingswaren verpakken in variabele hoeveelheden. Daarnaast kwamen ook de voedingsbedrijven aan bod die voorverpakte waren leveren aan de betreffende winkels. Dit alles gebeurde via onaangekondigde steekproeven. Ter info: er werden 605 loten onderzocht in 136 vestigingen. 

We gaan even wat dieper in op de term ‘variabele’ hoeveelheden, wat moeten we daaronder verstaan? Het gaat om voedingswaren die ‘naar variabel gewicht’ voorverpakt worden. In de praktijk gaat dit vooral om vlees(waren) en vis of zuivel. Fruit en groenten worden, vaak in vaste (niet in variabele) hoeveelheden voorverpakt. Je vindt met andere woorden gemakkelijk een verpakking met het label ‘1 kilo sinaasappelen’, een pakje kippengehakt van éxact 1 kilo vinden daarentegen zal moeilijk worden. Vlees heeft quasi altijd een variabel gewicht: een pakje van 1, 367 kilogram bijvoorbeeld. Die verpakkingen met een mooi afgebakende hoeveelheid werden de voorbije jaren al vaak gecontroleerd door het FOD. 

amnorman

 

Een slecht rapport

Na het uitvoeren van de steekproeven kwam het FOD tot een markante ontdekking: 45 % (of 272 gecontroleerde loten) van de verpakkingen bevat minder voedingsmiddelen dan wat op de verpakking wordt beloofd. Interessant om weten, is de werkwijze van het FOD bij dit soort proeven: het is zo dat wanneer één verpakking binnen het lot een lager nettogewicht bevat dan is aangegeven, het volledige lot de stempel ‘niet conform’ krijgt. Streng? Zeker, maar wel rechtvaardig. De klant is koning en moet dus ook zeker zijn dat hij geen kat in een zak koopt.

Vooral kleinere winkels (met uiteraard kleine loten) scoorden slechts op de test. Voedingsbedrijven daarentegen bleken vaak beter in orde te zijn. Regionaal kon het FOD niet echt frappante discrepanties opmerken

 

De straf?

Wie een slecht rapport heeft, moet daar de gevolgen van dragen. Een bedrijf dat slecht scoort, krijgt in eerste instantie een waarschuwing of een proces-verbaal. Een doorverwijzing naar het parket van de procureur des Konings is ook een mogelijke denkpiste. Dit gebeurde voor één dossier. Deze vrij drastische ‘straf’ komt er voor alle duidelijkheid enkel wanneer het bedrijf in kwestie weigert om de door het FOD opgelegde boete te betalen of in het geval van fraude. 

Hoe klein de inbreuk op de regelgeving ook, een vervolgcontrole is standaard. Wanneer bij een tweede bezoek nog steeds anomalieën worden vastgesteld, volgt een proces-verbaal automatisch. 

De voedselverpakkingsproducent weze dus gewaarschuwd: wees accuraat tijdens het weegproces. De gevolgen van inbreuken op de verhouding tussen aangegeven en effectief nettogewicht zijn niet mals. Wil je graag meer informatie over de controlecampagnes van het FOD? Bekijk via deze link het volledige rapport: https://economie.fgov.be/nl/publicaties/rapport-controlecampagne

Ondersteuning nodig bij de correcte toepassing van de metrologische wetgeving? Contacteer onze experts.

  • am norman B2C RETAIL
  • am norman FOOD
  • am norman MEAT

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman