De nutri-score op de verpakkingen van onze voeding is twee jaar geleden in het leven geroepen. Stap voor stap maken steeds meer producenten gebruik van het label. Twijfel je om zelf ook het label op je verpakkingen te plaatsen? We leggen graag uit hoe alles in zijn werk gaat.

Nutri-score

De nutri-score is een label dat terug te vinden is op verpakkingen van voedingsproducten om consumenten beter te informeren over de voedingswaarden. Voeding is een belangrijke factor voor een goede gezondheid. Meer en meer mensen zijn zich hiervan bewust en hechten dan ook veel belang aan wat ze precies eten. Jammer genoeg worden de voedingswaarden die op verpakkingen te vinden zijn, niet altijd goed begrepen. 

Door de transparante en wetenschappelijke onderbouwde informatie van het nutri-score label, wordt de consument beter geïnformeerd over de voedingswaarden. Het helpt hen om bewust goede keuzes te maken en een gezond voedingspatroon aan te houden. Daarnaast zorgt het ook voor duidelijkheid, omdat elke fabrikant en supermarktketen dezelfde aanduiding gebruikt.

 

Hoe wordt de score berekend?

Er zijn 5 verschillende scores die aangeduid worden door een letter van A tot E en een daarbij horende kleur. Welke score een product krijgt hangt af van de hoeveelheid aan te moedigen en te beperken voedingsstoffen. De aan te moedigen voedingselementen zijn vezels, eiwitten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en bepaalde oliën. Elementen die beperkt moeten worden zijn suikers, calorieën, zout en verzadigde vetten. De score wordt berekend op 100ml of 100g, afhankelijk van het soort product. 

Op basis hiervan wordt er vervolgens een cijfer bepaald. Elke nutri-score letter heeft een interval van verschillende cijfers. Door te kijken naar het behaalde cijfer, wordt er een letter gekozen. Dat is de letter die je ziet op de verpakking. Let wel op: er is een verschil in score tussen dranken en voeding. Dat verschil ziet er uit als volgt:

Nutriscore opbouw

Maar hoe werkt dit nu concreet? We tonen het aan de hand van de berekening voor een blikje cola. We bekijken hierbij ook onmiddellijk het verschil tussen Cola en Cola Zero.

Nutriscore coca cola

 

Nutri-score in België en Europa

Sinds augustus 2018 is de nutri-score ook in België in gebruik. Bijna een jaar later werd een juridisch kader vastgelegd in het Belgisch staatsblad en ging een campagne van start. 

Producenten en retail-spelers worden dus aangemoedigd om gebruik te maken van het nutri-score label. Wil je als Belgische operator binnen de voedingssector de Nutri-score gebruiken? Dan moet je volgende stappen ondernemen:

  • Je registreren bij Santé Publique France voor het verkrijgen van de licentie voor het gebruik van het merk nutri-score.
  • De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu op de hoogte brengen van de gecommercialiseerde producten die een nutri-score dragen op de Belgische markt.

 

AMNorman en nutri-score

Wil je graag meer weten over de nutri-score of ben je benieuwd welke score jouw product verdient? Neem dan zeker CONTACT met ons op, wij helpen je graag!

  • am norman LABELLING
  • am norman PRODUCT DEVELOPMENT

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman