Download de gratis whitepaper waarin onze experte dieper ingaat op de impact van SUP en de geldende richtlijnen in België. 

single used, lifetime existence

Waarvoor staat SUP?

SUP staat voor single-use plastic. Plastic dat slechts één keer wordt gebruikt en daarna weggegooid. De SUP’s die op de markt worden gebracht, zijn bruikbaar in een zeer breed gamma aan sectoren. Daarnaast is de kostprijs heel laag en de tijd om ze te produceren zeer kort. Voor deze voordelen betalen we echter een zeer hoge prijs. Voornamelijk de natuur is het grootste slachtoffer van deze productie. Uit deze problematiek ontstond de nood om een richtlijn uit te schrijven die ervoor moet zorgen dat de negatieve effecten op het milieu zullen afnemen.

 

SUP-richtlijn

In juni 2019 werd de Europese richtlijn 2019/904, in de volksmond SUP-richtlijn, gepubliceerd. Ze verplicht de EU-lidstaten bepaalde maatregelen te nemen in de vorm van bijvoorbeeld verboden of verplichtingen.

 

SUP-richtlijn in België

Ondanks het overschrijden van de deadline voor de Europese lidstaten om de SUP-richtlijn om te zetten naar een nationale wetgeving, werd deze richtlijn tot op heden nog niet ingevoerd in België. Enkele maatregelen werden reeds omgezet zowel op federaal als op gewestelijk niveau, maar heel wat maatregelen zijn nog een work in progress en zorgen voor verwarring en discussies. 

 

Meer weten over de SUP-richtlijn maatregelen? 

Download de whitepaper gratis!

  • am norman PACKAGING

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman