Blijf op de hoogte via onze blog
Blog over dagdagelijkse en minder dagdagelijkse topics in kwaliteitsmanagement, etikettering, normen, wetgeving en het reilen en zeilen bij AMNorman.
Kies uw interesseveld en blijf op de hoogte!
Blog over dagdagelijkse en minder dagdagelijkse topics in kwaliteitsmanagement, etikettering, normen, wetgeving en het reilen en zeilen bij AMNorman.
Kies uw interesseveld en blijf op de hoogte!
In België en Nederland werden vorige week heel wat vleesproducten uit de rekken gehaald na de ontdekking van de listeria bacterie. De vestiging waar de bacterie ontdekt werd, is inmiddels ...
Lees meerDe ISO9001 is de bekendste en meest gebruikte norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Hoogstwaarschijnlijk ben je ook al bekend met deze norm. Uiteraard moeten deze normen, net als jouw organisatie, mee met ...
Lees meerEuropese verordening 1145/2017 van 8 juni 2017 beschrijft het uit de handel nemen van verschillende toevoegingsmiddelen voor diervoeders. Deze verordening geeft aan dat mengvoeders en voedermiddelen die geproduceerd zijn met ...
Lees meerVoedingssupplement of verrijkte voeding?Vindt u het ook niet altijd even vanzelfsprekend om te weten wanneer jouw product dan wel onder de definitie van een voedingssupplement valt, of toch gereglementeerd wordt ...
Lees meerAspecHet aardappelverwerkend bedrijf Aspec in het Limburgse Nieuwerkerken produceert geschilde aardappelen en frieten voor frituren en horecazaken.Bij de productie komen er heel wat nevenstromen vrij: ongeschikte aardappelen, aardappelschillen, frietsnippers en ...
Lees meerTegen het einde van 2020 zal één op vier op de EU-markt verdeelde flessen gedistilleerde drank een energielabel met daarop het aantal calorieën vermeld bevatten.De energetische waarde op het etiket ...
Lees meerEen Nutri-score op jouw verpakking?Nutri-Score is een duidelijk zichtbaar pictogram met vijf letters en vijf kleuren. Het vat de informatie over de voedingswaarde van een product netjes samen. De score ...
Lees meerWij, als AMNorman-adviseurs, ondersteunen ondernemers bij het managen van hun organisatie en de uitbouw van hun kwaliteitsmanagementsysteem. We ondersteunen start-ups bij hun moeilijke opstartproces en beantwoorden vragen zoals welke wettelijke ...
Lees meerVerschillende Belgische en buitenlandse voedingsbedrijven werden recentelijk bedreigd met het vergiftigen van hun producten met de gevaarlijke stof oleandrine.De betrokken bedrijven hebben ondertussen allicht hun voorzorgen genomen en het gerecht ...
Lees meerVoor we het paasweekend induiken en van die heerlijke chocolade beginnen te smullen nog een weetje over de benaming van chocolade.Momenteel moeten producten die die door hun aard, uiterlijke kenmerken ...
Lees meerVerordening 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen is per 7 februari 2019 gewijzigd, door Verordening 2019/229.Deze wijziging heeft impact op de rapportage van analyses met betrekking tot detectie van pathogene parameters. ...
Lees meerWat zijn microplastics?Microplastics zijn vaste deeltjes, minder dan 5 mm groot, die gebruikt worden als ingrediënt in consumptieproducten zoals mondverzorgingsproducten en cosmetische producten. Microplastics bestaan geheel of gedeeltelijk uit synthetische polymeren die onoplosbaar ...
Lees meerDe IFS Food Safety Check werd opnieuw geintroduceerd. De doelstelling van de onaangekondige IFS Food Safety Check is nagaan als voedingsbedrijven de vereisten inzaken HACCP, hygiene en ongediertebestrijding naleven.Wat moet je ...
Lees meerAdvice for food producers, manufacturers, retailers and suppliers on the changes to food labels if the UK leaves the EU without a deal. Published by Defra (Department for Environment, ...
Lees meerFSMA werd begin 2011 in de VS aangenomen en is gericht op het aanscherpen van de veiligheid van voedingsmiddelen die onder de verantwoordelijkheid van de FDA vallen. De nieuwe wet ...
Lees meerDe Europese lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie onderschreven om een wettelijke limiet te stellen aan de hoeveelheid industriële transvetten in voedsel. Volgens het voorstel mag 2% van de vetten ...
Lees meerAlle verkopers en gebruikers van biociden met een hoog gezondheidsrisico (biociden van het gesloten circuit) zijn verplicht om zich online te registreren. Dit kan via het registratiesysteem op de website ...
Lees meerOok in 2019 zal AMNorman terug de allergenentrainingen voor Horeca Vorming verzorgen.De allergenenwetgeving is van kracht sinds 13 december 2014. Deze wet legt aan alle sectoren op dat de allergeneninformatie ...
Lees meerStart-ups zijn de aanjagers van de voedselinnovatie en vaak zijn het nieuwe veelbelovende start-ups die met de echte innovaties aankomen. De Normanisten begeleiden ook deze start-ups met het nodige enthousiasme. ...
Lees meerNa veelvuldig aansporen is voor zo’n vijftig leveranciers uit de levensmiddelen- en drogisterijsector het doek gevallen over GS1 Data Source. Het zijn de eerste bedrijven die worden afgesloten van de ...
Lees meerHet gaat RDL – Reconversiemaatschappij Duurzaam Leefmilieu – voor de wind. Het Limburgse boorbedrijf ontving deze maand het ISO 9001 certificaat voor de reconversie van boorslurry. AMNorman ondersteunde RDL bij ...
Lees meerMet toch wel wat trots willen wij ons even voorstellen als nieuwe Alimento-partner. In het voorjaar werden we door CertUp geauditeerd. De audit werd voorafgegaan door een klantentevredenheidsonderzoek waarin ...
Lees meerDe Belgische graanhandel slaat voortaan de handen in elkaar en wil door een fusie van drie vzw’s een nieuwe stap zetten in de professionalisering van de handel in landbouwgrondstoffen. De ...
Lees meerExcel is ontontbeerlijk voor onze dagelijkse bedrijvigheden. Excel bezit oneindig veel mogelijkheiden maar vaak gebruiken we er slechts enkele wegens onwetendheid. Efficiënt en slim omgaan met Excel kan u nochtans ...
Lees meerIn Australië zijn bij zes merken naalden en spelden in de aardbeien gevonden. "Iemand probeert de industrie te saboteren. Terwijl ze dat doen brengen ze ook het leven van ...
Lees meerMinister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft de beslissing genomen om in België de nutri-score in te voeren als voedingslabel. Met behulp van dit label krijgt de consument op een ...
Lees meerStart-ups zijn de aanjagers van de voedselinnovatie en vaak zijn het nieuwe veelbelovende start-ups die met de echte innovaties aankomen. De Normanisten begeleiden ook deze start-ups met het nodige enthousiasme. ...
Lees meerJammer maar helaas… we merken nog heel wat onduidelijkheid over het ℮-teken op verpakkingen. Nochtans is dit geen nieuw gegeven. Het e-teken is reeds in 1976 ingevoerd in de Europese ...
Lees meerTot voor kort diende iedere medewerker in de dierlijke primaire sector aan te tonen met een medisch attest dat zijn of haar gezondheid toeliet om in direct contact te komen met ...
Lees meerFederaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil een gezondheidslabel op voedselverpakkingen invoeren. Dat moet de consument helpen om in de winkel gezondere keuzes te maken. Het Vlaams Instituut Gezond ...
Lees meerDe regels inzake oorsprong en herkomst van primaire ingrediënten waren nog onduidelijk bij het in voege treden van Verordening 1169/2011. Op 28 mei 2018 werd Uitvoeringsverordening 2018/775 gepubliceerd met nieuwe regels ...
Lees meerWist je dat AMNorman 5 consulenten heeft die erkend zijn door Ovocom de standaardbeheerder van de FCA norm? Deze consulenten voldoen aan volgende voorwaarden: - deelname aan ten minste ...
Lees meerBepaalde klanten hebben ons doorgegeven dat zij tijdens inspecties van het FAVV de opmerking krijgen dat gluten en noten moeten opgesplitst worden. Bepaalde klanten kregen hier zelfs een waarschuwing voor. ...
Lees meerStart-ups zijn de aanjagers van de voedselinnovatie en vaak zijn het nieuwe veelbelovende start-ups die met de echte innovaties komen. De Normanisten begeleiden ook start-ups met het nodige enthousiasme. Vandaag ...
Lees meerKwaliteitsmanagement is geen afgebakend vakgebied, maar komt terug in alle delen van het management van een onderneming. Vandaar dient een kwaliteitsmanager/ -verantwoordelijke over heel wat skills te beschikken. Kwaliteitsmanagement kun je leren. ...
Lees meerMeer structurele middelen voor het FAVV. De €2.000.000 die door de ministerraad werd goedgekeurd worden aanzien als structurele middelen voor het FAVV. Dit betekent concreet dat er ...
Lees meerIn 2015 werd de naam 'GMP Regeling' veranderd naar 'Feed Chain Alliance (FCA) Standaard'. Deze naamsverandering heeft zijn gevolgen voor de verwijzingen in de kwaliteitshandboeken, CMR's, facturen, websites, ... ...
Lees meerZowel voedselproducenten als producenten van verpakkingsmaterialen bestemd voor de voedingsindustrie voelen vanuit verschillende richtingen druk om zaken in hun proces te wijzigen of te verbeteren. Wijzigende wetgeving, nieuw opduikende gevaren ...
Lees meerGDPR? U heeft er wellicht al van gehoord ... GDPR. De General Data Protection Regulation die op 25 mei 2018 in werking treed en de privacy van de Europese inwoners moet ...
Lees meerDe gezamenlijke Europese alcoholsector heeft een zelfreguleringsvoorstel gepresenteerd betreffende het verstrekken van informatie over de voedingswaarde en ingrediënten van alcoholhoudende dranken. Er komen een paar voor alle alcoholhoudende dranken geldende ...
Lees meerAanvullende maximumgehalten vetzuuresters van glycidil in plantaardige oliën en vetten, volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en voeding voor medisch gebruik voor zuigelingen en peuters. Er zijn maximumgehalten vastgesteld voor vetzuuresters van glycidyl, ...
Lees meerBisfenol A (BPA) wordt o.m. gebruikt in epoxyharsen voor vernissen en coatings die worden aangebracht op de binnenkant van voedselblikken. Omwille van de werking van de interne markt en de ...
Lees meerDe Europese Commissie heeft besloten E 203 te schrappen van de lijst toegestane additieven na een herevaluatie door EFSA in juni 2015. Volgens het advies waren er onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat ...
Lees meerOp 21 november 2017 verscheen Verordening (EU) 2017/2158 van de Commissie van 20 november 2017 tot het nemen van risicobeperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van de acrylamidegehalten in levensmiddelen. De doelstelling ...
Lees meerIFS heeft een guideline inzake ongediertebestrijding geschreven. Het gaat om verduidelijkingen inzake de IFS vereisten inzake pest control. Verder is er ook nog info over preventieve maatregelen ter voorkoming van ...
Lees meerVorige week kwam het uitgebreid in het nieuws door de campagne van Test-Aankoop: producten met de claim 'zonder toegevoegde suikers' mogen geen zoetstoffen bevatten. Voor Test-Aankoop misschien een duidelijke ...
Lees meerBedrijven die van de optie 'onaangekondigde audits' gebruiken willen maken, (IFS Food, IFS Logistics en IFS PACsecure) moeten geregistreerd zijn voor deze optie en de audit zal binnen een zekere ...
Lees meerDe consument heeft zijn weg naar de e-shop of webwinkel al een tijdje gevonden. Steeds vaker worden de aankopen via het internet gedaan: onze wekelijkse boodschappen, maar ook steeds meer ...
Lees meerHet Amerikaanse model van voedingsetiketten en dan vooral het ‘nutrition panel’ is sterk veranderd. Een copy-paste van het Europese voedingswaardemodel is al helemaal uit den boze. De Amerikaanse eisen omtrent ...
Lees meerNovel Foods zijn hot topic bij iedereen die bezig is met productontwikkeling of -vernieuwing. Deze ‘nieuwe voedingsmiddelen’ zoals bijvoorbeeld insecten, het suikermolecuul tagatose of technisch vervaardigd nanomateriaal… mogen slechts in ...
Lees meerUw product aantrekkelijk maken voor de consument… Welke producent wil dit niet? Om hierin uit te blinken tegenover de concurrentie wordt heel vaak gebruik gemaakt van claims. Het gebruik van ...
Lees meerVanaf 1 juni 2017 moeten alle chemische producten in de handel de nieuwe gevaarsymbolen dragen. Negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit met een rode rand vervangen de zeven gevaarsymbolen ...
Lees meerDe Europese Commissie keurde recentelijk een verslag goed over de verplichte etikettering van de ingrediëntenlijst en de voedingsverklaring voor alcoholhoudende dranken. Naar aanleiding van de conclusies van het verslag ...
Lees meerSojamelk of tofoeboter verkopen? Mag niet, zegt het Europees Hof van Justitie woensdag. Of toch niet onder die naam. De Europese Unie heeft immers strikte regels rond benamingen met melk, ...
Lees meerDe labellingspecialists van AMNorman werden halfweg vorig jaar gecontacteerd door PMG om de productinformatie voor de 'Best of Belgium Chocolate-box' op te stellen. I.s.m. de 5 top chocolatiers werden de ...
Lees meerVeel fabrikanten vermelden op pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na bereiding. Ze trekken zo een rookgordijn op over de hoeveelheid suiker, vet en zout in hun producten. De Consumentenbond ...
Lees meerEr is een nieuw ISO-document over het management van dierenwelzijn. NVN-ISO/TS 34700:2016, Management van dierenwelzijn - Algemene eisen en richtlijnen voor organisaties in de voedselketen, helpt de voedings- en veevoederindustrie ...
Lees meerTest-Aankoop deed onderzoek naar verschillende specifieke honingsoorten en kwam tot de conclusie dat verschillende soorten niet voldoen aan de wettelijke normen. Het gaat onder meer om normen inzake versheid en ...
Lees meerBak, rooster of frituur chips, aardappelen en brood tot ze een goudgele kleur hebben in plaats van bruin. Dat is het advies van de Britse Food Standards Agency (FSA), het ...
Lees meer"Qua wetgeving klopt de verpakking en de etikettering van Optimel Griekse stijl drinkyoghurt met honing-walnootsmaak product. We hebben de regels in de wet gehanteerd. Het is de vraag of de ...
Lees meerDe hoeveelheid industriële ‘foute’ vetten in snacks als pizza’s, friet of magnetronpopcorn moet omlaag. Het Europees parlement wil een wettelijke limiet. Het stemde woensdag in Straatsburg in met een voorstel ...
Lees meerIn 2012 werd de FAVV-smiley, die tot dan enkel bestemd was voor restaurants en grootkeukens, uitgebreid naar alle inrichtingen uit de sector B2C die over een gevalideerd autocontrole systeem beschikken. ...
Lees meerOp het einde van het eerste semester van 2015 is het FAVV van start gegaan met de publicatie van de inspectieresultaten van de B2C-sector - ‘business-to-consumer’ - op zijn website ...
Lees meerHet Voedselagentschap maakt de resultaten bekend van de aangekondigde controleactie te Deurne 2100 en de regio Antwerpen 2018. Van 1 tot en met 8 juni werd in Antwerpen 2018 en ...
Lees meerBakkers kunnen geen artisanale rijsttaart meer maken en bewaren als ze de voorschriften van het FAVV moeten volgen. Alles heeft te maken met een van de basisproducten namelijk melk. De ...
Lees meerVan maandag 23 mei tot en met vrijdag 27 mei werd een aangekondigde controleactie van het FAVV gehouden.Tien inspecteurs en controleurs hebben 211 bedrijven uit de distributiesector en actief in ...
Lees meerOnze Facebook-pagina is nu actief.Lees verder: Bezoek onze Facebook-pagina
Lees meerHet Voedselagentschap maakt de resultaten bekend van de aangekondigde controleactie in EEKLO.Van maandag 22 tot en met zondag 28 februari werd in Eeklo een aangekondigde controleactie gehouden. 15 controleurs van ...
Lees meerHet aantal Belgische chocolatiers is op vijf jaar tijd verdubbeld. Dat besluit zelfstandigenorganisatie NSZ uit gegevens van de FOD Economie. Eind 2009 was sprake van 259 chocolatiers. Intussen zijn dat ...
Lees meerOm rekening te houden met de karakteristieken van bepaalde inrichtingen werkte het FAVV versoepelingen uit die deze groep moeten toelaten vlotter de verplichtingen omtrent autocontrole en traceerbaarheid in de praktijk ...
Lees meerVan maandag 7 maart tot en met zaterdag 12 maart werd in Roeselare een aangekondigde controleactie van het FAVV gehouden. Twintig inspecteurs en controleurs van de Provinciale Controle Eenheid (PCE) ...
Lees meeramnorman.be works with a wide range of browsers. However, if you'd like to use many of our latest and greatest features, please upgrade to a modern, fully supported browser. Find the latest versions of our supported browsers below:
Google Chrome |
Mozilla Firefox |
Apple Safari |
Microsoft Internet Explorer |
Surfing the Web on an old browser can be a lot like running a steam engine along the tracks of a bullet train--it may still work, but it doesn't take advantage of the speed and security of the new technology. A new, updated browser will crash less, load your pages much faster and be more secure from virus and malware attacks.