NL|EN

Q&A Voedingssupplementen en verrijkte voeding

Voedingssupplement of verrijkte voeding?

Vindt u het ook niet altijd even vanzelfsprekend om te weten wanneer jouw product dan wel onder de definitie van een voedingssupplement valt, of toch gereglementeerd wordt door Verordening 1925/2006 betreffende “verrijkte” voedingsmiddelen?

AMNorman zet hierin graag voor u een aantal zaken op een rijtje.

  • Ten eerste is het in beide gevallen verplicht om een notificatiedossier in te dienen alvorens het product op de markt kan worden gebracht. Dit kan via de online toepassing FOODSUP.
  • Ten tweede, is het verschil tussen een  voedingssupplement en “verrijkte” voedingsmiddelen duidelijk, aan de hand van de onderstaande definitie van een voedingssupplement volgens Verordening 2002/46.

Definitie voedingssupplement

“ Als aanvulling op de normale voeding bedoelde voedingsmiddelen die een geconcentreerde bron van een of meer nutriënten of andere stoffen met een nutritioneel of fysiologisch effect vormen en in voorgedoseerde vorm op de markt worden gebracht, namelijk als capsules, pastilles, tabletten, pillen, en soortgelijke vormen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof, druppelflacons, en soortgelijke vormen van vloeistoffen en poeders bedoeld voor inname in afgemeten kleine eenheidshoeveelheden.”

Valt jouw product niet onder bovenstaande definitie, dan betreft het een gewoon voedingsmiddel waaraan nutriënten of andere stoffen zijn toegevoegd, of zogenaamde “verrijkte voeding”.

Tot slot worden voedingssupplementen op nationaal niveau gereglementeerd door drie specifieke Koninklijke besluiten, één voor nutriënten , één voor planten  en één voor andere stoffen. Voor “verrijkte” voeding is eveneens het Koninklijk besluit nutriënten van toepassing.

Heeft u nog vragen?

Zit u nog met vragen hieromtrent en weet u niet goed onder welke wetgeving uw product nu valt, dan kan AMNorman u hierin specifieke ondersteuning bieden: info@thelabellingadvisors.com.