Voedselallergenen, een toenemende problematiek

Steeds meer mensen krijgen te maken met allergieën en/of intoleranties. De redenen hiervoor zijn onze veranderde levenswijze, andere eetgewoontes, toenemende industrialisering, luchtvervuiling, stress…

Het is niet het allergeen zelf dat bepaalt of iemand eraan gevoelig is, wel het immuunsysteem van de persoon in kwestie. Ons immuunsysteem bevat antistoffen die als doel hebben indringers in het lichaam aan te vallen. Eén van die antistoffen is immunoglobuline E (IgE). Deze uiterst reactieve antistof is verantwoordelijk voor reacties op allergenen. Wanneer men een bepaald voedingsmiddel consumeert dat één van die allergenen bevat, zal deze antistof hierop reageren alsof het een schadelijke indringer is. Door deze reactie komen andere stoffen vrij, waaronder histamine. Histamine zorgt voor een prikkeling in de zenuwuiteinden, wat uiteindelijk de allergische symptomen veroorzaakt.

Als productiebedrijf dien je dus zorgvuldig om te gaan met allergenen. Een duidelijke etikettering is van cruciaal belang, alsook het vermijden van kruiscontaminatie tijdens de productie en opslag van de levensmiddelen.

 

Allergenenmanagement voor voedingsbedrijven

Wij kunnen u helpen bij het opstellen van een allergenenmanagementsysteem op maat van uw bedrijf. Een doordachte risicoanalyse met de juiste validatietechnieken zorgt voor een goed onderbouwd systeem.

Daarnaast geven wij regelmatig opleidingen/workshops in verband met allergenenmanagement. Zie Opleidingen.

 

Allergenenbeheer voor niet-voorverpakte producten

Vanaf 13/12/2014 dienen horecazaken, bakkerijen en slagerijen hun klanten te voorzien van allergeneninformatie. De consultants van AMNorman kunnen u helpen met het verzamelen met de nodige gegevens en het opstellen van een kruistabel. Zo kan u uw klanten steeds de juiste informatie bezorgen.

 

Meer weten over hoe AMNorman kan helpen?

Laat ons iets weten. Onze experts helpen u graag!