Voederveiligheid

Om de veiligheid van huisdieren, landbouwdieren en ons dierlijk voedsel zoals vlees, eieren en zuivel te garanderen, zijn er heel wat wetgevingen en certificeringsstandaarden vastgelegd rond diervoeders. Zo worden verontreinigingen en ziektes in de keten en dus ook op ons bord vermeden.

 

Autocontrolegids diervoeders

Elke exploitant uit de diervoedersector moet zeker zijn dat de producten die hij op de markt brengt voldoen aan de wettelijke vereisten op het vlak van voedselveiligheid en traceerbaarheid. Daarom is het verplicht om de autocontrole principes te hanteren. De autocontrolegidsen worden opgesteld door de sectorfederaties, voor de diervoedersector werd de gids G-001 ontwikkeld door OVOCOM. Bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem kunnen genieten van een korting op de FAVV-bijdragen.

 

FCA

De FCA (Chain Alliance Standaard) wordt beheerd door OVOCOM. Het is de leidraad voor de bedrijven uit de diervoedersector en is specifiek uitgewerkt voor en door professionals uit de sector. De FCA standaard wordt internationaal erkend en is eveneens uitwisselbaar met andere voederveiligheidsstandaarden zoals GMP+, FAMI-QS, FEMAS, GTAS en QS. 

De FCA standaard wordt geauditeerd door onafhankelijke geaccrediteerde certificatie-instellingen.

 

GMP+

Naast de FCA standaard wordt ook de GMP+ standaard vaak geïmplementeerd. Deze is eveneens internationaal erkend en is grootste certificatieschema voor diervoeder ter wereld.  Het schema bestaat uit:

  • Feed Safety Assurance (GMP+ FSA) voor veilig diervoeder.
  • Feed Responsibility Assurance (GMP+ FSA) voor een duurzame werkwijze.

 

VLOG

VLOG staat voor ‘Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik’ of in het Nederlands ‘Voedingsmiddelen zonder GMO’s of genetisch gemodificeerde organismen’. Producenten die voldoen aan de eisen, mogen het VLOG-logo op hun verpakkingen plaatsen om aan te tonen dat hun producten geen GMO’s bevatten.

Om het certificaat te behalen zijn er drie belangrijke regels die producenten moeten volgen:

  • Er zijn geen GMO’s of delen aanwezig in het product.
  • Er zijn geen vitaminen, aroma’s, enzymen of andere voedingsadditieven aanwezig die geproduceerd werden met behulp van GMO’s.
  • Er is geen GMO-materiaal aanwezig in de dierenvoeding (dit met heel strenge limieten die in acht worden genomen als de dieren in het verleden met voeding die GMO’s bevat werden gefokt).

Vlog

Een FCA certificaat behalen

AMNorman beschikt over Ovocom gerefereerde consulenten. Zij bezitten de nodige ervaring in de diervoedersector en hun kennis wordt tweejaarlijks getest d.m.v. een door Ovocom georganiseerd examen.

Deze specialisten zijn dan ook de ideale partner voor ondersteuning bij de implementatie, het onderhouden en opvolgen van een kwaliteitssysteem of het uitvoeren van een interne audit.

FCA consulent

Klanten aan het woord

Begeleiding autocontrolegids G-001 diervoeders

De samenwerking met AMNorman is zeer vlot en vooruitstrevend. Vragen worden duidelijk en overzichtelijk beantwoord. Voorafgaand en tijdens de officiële audit werden we goed begeleid en ondersteund door AMNorman.

Ann-Sophie Cuvelier, Edgard & Cooper

 

E & C

FCA certificatie nevenstromen

We deden beroep op het advies van AMNorman om onze nevenstromen te valoriseren tot diervoeder. AMNorman zette een kwaliteitssysteem op conform de FCA vereisten. 4 maanden na het eerste contact waren we FCA gecertificeerd en konden we onze nevenstromen afzetten als diervoeder, een besparing van 30.000€.

Evi Vanhove, zaakvoerster Aspec, Nieuwerkerken

Aspec

GMP+ B8 implementatie

AMNorman ondersteunde ons bij de keuze van een geschikte kwaliteitsstandaard voor onze sector en met de praktische implementatie ervan. We behaalden met succes het GMP+ B8 certificaat productie en handel in petfood.

Yana Van Lathem, Vadigran

Vadigran

Contacteer onze specialiste Lieselot Heyse.

Contacteer onze specialiste Lieselot Heyse.