Voederveiligheid

Veilige levensmiddelen worden gemaakt van ingrediënten die komen uit een betrouwbare keten. Dierlijke ingrediënten als vlees, eieren, zuivel moeten komen van dieren die ook veilig voer hebben gehad. Want verontreinigingen en ziekten kunnen via het dier alsnog op ons bord terechtkomen.

Diervoederveiligheid is in diverse wetgeving en certificeringsstandaarden vastgelegd. Onze experts kunnen u helpen met de implementatie van deze standaarden.

 

Autocontrolegids diervoeders

Elke exploitant uit de diervoedersector moet zeker zijn dat de producten die hij op de markt brengt voldoen aan de wettelijke vereisten op het vlak van voedselveiligheid en traceerbaarheid. Hiervoor dient u als exploitant de autocontrole principes te hanteren. De autocontrolegidsen worden opgesteld door de sectorfederaties, voor de diervoedersector werd de gids G-001 ontwikkeld door OVOCOM i.s.m. de sector.

Bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem kunnen genieten van een korting op de FAVV-bijdragen.

 

FCA

De FCA (Chain Alliance Standaard) wordt beheerd door OVOCOM. Het is de leidraad voor de bedrijven uit de diervoedersector en is specifiek uitgewerkt voor en door professionals uit de sector. De FCA standaard wordt internationaal erkend. Er is eveneens een uitwisselbaarheid met andere voederveiligheidsstandaard zoals GMP+, FAMI-QS, FEMAS, GTAS, QS. 

De FCA standaard wordt geauditeerd door onafhankelijke geaccrediteerde certificatie-instellingen.

 

GMP+

Naast de FCA standaard wordt ook de GMP+ standaard vaak geïmplementeerd. Deze standaard is eveneens internationaal erkend en is 's werelds grootste certificatieschema voor diervoeder.  Het certificatieschema van GMP+ International bestaat uit Feed Safety Assurance (GMP+ FSA), voor veilig diervoeder, en Feed Responsibility Assurance (GMP+ FRA), voor een duurzame werkwijze.

 

VLOG

VLOG staat voor ‘Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik’ of in het Nederlands ‘Voedingsmiddelen zonder GMO’s of genetisch gemodificeerde organismen’. Producenten die voldoen aan de eisen, mogen het VLOG-logo op hun verpakkingen plaatsen om aan te tonen dat hun producten geen GMO’s bevatten.

Om het certificaat te behalen zijn er 3 belangrijke regels die producenten moeten volgen: 

  • Er zijn geen genetisch gemodificeerde organismen of delen hiervan aanwezig in het product;
  • Er zijn geen vitaminen, aroma’s, enzymen of andere voedingsadditieven aanwezig die geproduceerd werden met behulp van GMO’s;
  • Er is geen GMO-materiaal aanwezig in de dierenvoeding, dit met heel strenge limieten die in acht genomen worden als de dieren in het verleden met voeding die GMO’s bevat gefokt werden. 

    Vlog

 

Ondersteuning nodig bij het behalen van FCA certificaat?

AMNorman beschikt over 5 door Ovocom gerefereerde consulenten. Gerefereerde consulenten kunnen de nodige ervaring in de diervoedersector aantonen en hun kennis wordt tweejaarlijks getest d.m.v. een door Ovocom georganiseerd examen.

Heeft u ondersteuning nodig bij de implementatie, het onderhouden en opvolgen van een kwaliteitssysteem of het uitvoeren van een interne audit? Dan zijn deze consulenten de garantie op succes.

FCA consulent

Getuigenissen van onze klanten

FCA certificatie nevenstromen

We deden beroep op het advies van AMNorman om onze nevenstromen te valoriseren tot diervoeder. AMNorman zette een kwaliteitssysteem op conform de FCA vereisten. 4 maanden na het eerste contact waren we FCA gecertificeerd en konden we onze nevenstromen afzetten als diervoeder, een besparing van 30.000€

Evi Vanhove, zaakvoerster Aspec, Nieuwerkerken

Aspec

GMP+ B8 implementatie

AMNorman ondersteunde ons bij de keuze van een geschikte kwaliteitsstandaard voor onze sector en met de praktische implementatie ervan. We behaalden met succes het GMP+ B8 certificaat productie en handel in petfood.

Yana Van Lathem, Vadigran

Vadigran

Ondersteuning nodig bij het opzetten van uw diervoederveiligheidssysteem?