Een analyserapport... een vreemde stof... wat nu? Hoe stel je een analyseplan op voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden?

Onze masterclass residuen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden biedt een antwoord op al je vragen i.v.m. residuen in levensmiddelen en voedermiddelen.

Schrijf je in voor deze opleiding
Lesgever: Pascal Brysse
13 september 2022
9u - 12u30
300€

AMNorman, Kortrijksesteenweg 1121/0202, 9051 Sint-Denijs-Westrem

residuen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden in de productie van groenten, fruit en granen kan aanleiding geven tot de aanwezigheid van residuen in levensmiddelen en diervoeders. De maximale residulimieten (MRL) van pesticiden die in de EU worden toegepast zijn vastgelegd bij Verordening (EG) nr. 396/2005.

De MRL laten toe het goede gebruik van gewasbeschermingsmiddelen na te gaan en de gezondheid van de consument te beschermen:

 • gebruik van toegelaten producten in de teelt
 • naleving van de gebruiksdosissen van de producten
 • naleving van de wachttijden vooraleer geoogst wordt
 • levensmiddelen waarin deze MRL niet nageleefd worden, mogen niet op de markt gebracht worden

Een overschrijding van de MRL betekent niet noodzakelijk - en zelfs zelden - een gevaar voor de consument, maar is een teken van verkeerd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In geval van overschrijding van de MRL wordt een risico-evaluatie voor de consument uitgevoerd. Deze is gebaseerd op de Europese aanpak die de residuhoeveelheid ingenomen door consumenten inschat (PSTI – Predicted Short Term Intake) en die dan aan de toxicologische referentiegegevens toetst. Via een berekeningsbestand met alle nuttige gegevens is het mogelijk het risico voor de consument in te schatten bij overschrijding van de MRL.

 

inhoud

 • definities: biociden, pesticiden, fungiciden, herbiciden, MRL, LOQ...
 • een risicoanalyse opstellen voor pesticiden en biociden
 • analyseplan opmaken
 • analysemethodieken 
 • analyseresultaten interpreteren
 • MRL opzoeken
 • wat als er geen  MRL voor een product bestaat
 • limieten voor biologische producten
 • toelatingen en gebruik biociden/pesticiden raadplegen
 • overschrijding evalueren met de PSTI-tool en PRIMo-tool (voeding/diervoeding)
 • wanneer melden aan de overheidsinstanties

 

doelgroep

Medewerkers die analyseresultaten moeten beoordelen, aankoop-verantwoordelijken, HACCP-teamleden.

 

trainer

Pascal Brysse is sinds 2011 werkzaam als consultant bij AMNorman. Hij is actief in verschillende sectoren: van feed productie, primaire productie tot verwerking. Na zijn opleiding Bachelor Landbouw, startte hij zijn carrière als agronoom bij Herbafrost waar hij verantwoordelijk was voor de aankoop van verse kruiden. Een nauwe opvolging van de teelten, begeleiding van de producenten en analyseplanning waren hierbij cruciaal. Hierdoor heeft hij heel wat inzichten verworven in het gebruik van pesticiden, toelatingen, overschrijdingen en risico-analyse.

deelnemen aan de opleiding?

Vul onderstaand formulier in. 

Bedrijfsgegevens
Contactpersoon
Deelnemers
Meer dan twee deelnemers?
KMO Portefeuille
AMNorman is een KMO-portefeuille geregistreerd dienstverlener. Ons registratienummer voor opleidingen is DV.O2349697. Om gebruik te kunnen maken van de steunmaatregelen van de KMO-portefeuille moet uw onderneming aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer info over de voorwaarden kan u raadplegen op de website www.kmo-portefeuille.be.

Een subsidieaanvraag kan ingediend worden zodra bevestiging van uw inschrijving voor deze opleiding en uiterlijk tot 14 dagen na startdatum van deze opleiding.

+32 (0)9 223 84 89
info@amnorman.be

Kortrijksesteenweg 1121 - bus 0202
9051 Sint-Denijs-Westrem

BTW BE 0830.793.815