Risico's berekenen met de VITAL-tool 

Bij gebrek aan wettelijke meldingsdrempels of referentiedosissen voor voedselallergenen, kan de risicoevaluatie van allergenen gebaseerd worden op de ‘Voluntary Incidental Trace Allergen Labeling’ (VITAL® 3.0) referentiedosissen, ontwikkeld door het Allergen Bureau van de Australische voedingsindustrie. Deze werkwijze wordt ook door veel retailers als een verplichting gezien t.o.v. het voedingsbedrijf.

Bij het beheersen van allergenenrisico’s spelen actiegrenzen of drempelwaarden een belangrijke rol. Wanneer is er wel een risico voor de allergische consument en wanneer niet? En moet er een waarschuwing op het etiket geplaatst worden ('may-contain labelling')? 

Inhoud 

Op basis van wetenschappelijke informatie heeft Allergen Bureau het vernieuwde VITAL drempelwaardesysteem ontwikkelt. Dit systeem wordt wereldwijd gebruikt.
Tijdens deze cursus wordt aan de hand van cases en praktijkvoorbeelden ingegaan op een juiste toepassing van het VITAL 3.0 systeem en rekenmodule. Na afloop van de cursus bent u in staat om allergenenrisico’s goed te berekenen en in te schatten. 

Onderwerpen

  • Tijdens deze workshop staan we eveneens stil bij de wettelijke voorschriften omtrent kruiscontaminatie. Je krijgt tips en tricks bij de toepassing van de Vital-tool 3.0, zijn praktische werking en de eventuele addertjes onder het gras.
  • Verschil tussen versie 2.0 en versie 3.0 van de tool.
  • Berekeningen met VITAL 3.0.

 

Praktisch

Tijdens deze workshop leert u zelf berekeningen uitvoeren in VITAL 3.0. Een eigen account aanmaken is noodzakelijk, dit kan via een gratis maandaccount. Je kan dit doen via deze link

U ontvangt enkele dagen op voorhand een link via Microsoft Teams voor het volgen van de workshop.

 

Trainer

Elke Debou is sinds 2016 actief als etiketteringsspecialist bij AMNorman. Ze kent als geen ander de knelpunten van een correcte allergenen-etikettering. Ze staat voedingsbedrijven bij met etiketcontroles, het opstellen van etiketten, specificatiebeheer en allergenenmanagement.

Lesgever: Elke Debou
04 Februari 2021
9u - 12u
300€ (excl. BTW)

VOLZET

Deelnemen aan de opleiding?

Vul onderstaand formulier in. 

+32 (0)9 223 84 89

info@amnorman.be

Kortrijksesteenweg 1121 - bus 0202
9051 Sint-Denijs-Westrem

BTW BE 0830.793.815