Tijdens het zuiverings-, productie- en/of verwerkingsproces van grondstoffen en verwerkte levensmiddelen ontstaan er heel wat hoogwaardige producten die niet meer geschikt of commercieel interessant zijn voor humane consumptie. Denk maar aan zemelen bij bloemproductie, bierbostel bij het brouwen van bier, aardappelzetmeel bij frietproductie, trimmings bij opsnijden van vlees. Deze producten kunnen minderwaardig zijn voor de levensmiddelenfabrikant, maar zijn vaak heel nuttige grondstoffen als we kijken richting diervoeding. Deze producten afzetten naar een biogasinstallatie of waterzuivering kan veel geld kosten, bij sommige producten is het überhaupt niet interessant om ze op deze manier te verwerken.

Inschrijven niet meer mogelijk. Vragen hierover? Mail info@amnorman.be. We helpen je graag verder.
Lesgever: Jeroen Crepeele
25 April 2024
9u - 12u30
300

Kortrijksesteenweg 1121/0202, 9051 Sint-Denijs-Westrem

Inhoud 

Nevenstromen valoriseren als diervoeding is vaak interessanter en past in een duurzame en circulaire economie, maar er staat wel een strikte regelgeving tegenover.

Sinds 4 juli 2020 werd de gewijzigde kaderrichtlijn afval van kracht, waardoor in sommige gevallen exploitanten uit de levensmiddelensector eveneens exploitanten uit de sector van de diervoeders geworden zijn. In deze opleiding bespreken we de mogelijkheden om nevenstromen als diervoeder aan te bieden en welke normen/wetgeving van toepassing zijn.

In deze opleiding komen volgende thema’s aan bod:

  • Begrippen: voedermiddel, (te verwerken) nevenstromen, dierlijke bijproducten, afval
  • Wanneer is een productsteekkaart of -verwerkingskaart noodzakelijk
  • Verplichte inhoud productsteekkaart en -verwerkingskaart
  • Welke mogelijke flows kunnen er zijn richting de diervoeding?
  • Verplichtingen t.o.v. FAVV en kwaliteitsstandaarden (FCA)

 

Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijken en zaakvoerders van levensmiddelenbedrijven met nevenstromen.

 

Trainer

Jeroen Crepeele ging na zijn opleiding industriële weteschappen-chemie, optie biochemie aan de slag als kwaliteitsverantwoordelijke en nadien auditor in de feed-industrie. Sinds 2023 ging Jeroen aan de slag als Consultant waar hij zijn expertise volop kan inzetten. Naast zijn veelzijdige ervaring in het opzetten en onderhouden van kwaliteitsmanagementsystemen, deelt Jeroen ook zijn kennis tijdens opleidingen gericht op de food- en feedindustrie.