Chemische gevaren veroorzaken vaak kopzorgen. Hoe vind ik vlot de relevante wetgeving? En wat als er (nog) geen wetgeving bestaat? Leer de essentie voor het opzoeken en updaten van chemische gevaren als ondersteuning van de risico-analyse.

Inschrijven niet meer mogelijk. Vragen hierover? Mail info@amnorman.be. We helpen je graag verder.
Lesgever: Lieselot Heyse
16 October 2024
9u - 13u
zie Alimento

ALDHEM Horeca Group NV

Jagersdreef 1 - 2280 GROBBENDONK 

Inhoud

Stel: “De collega’s van productontwikkelling en aankoop hebben weeral een hoop nieuwe grondstoffen binnengebracht ! De technische fiches zijn binnen maar het is nog niet gelukt om de risico analyse grondig na te zien en aan te passen. Vooral die chemische gevaren veroorzaken kopzorgen. Hoe vind ik de relevante wetgeving vlot ? En wat als er (nog) geen wetgeving bestaat? “ Een herkenbare situatie?

Deze cursus van een halve dag heeft niet de intentie alle chemische gevaren te omvatten, maar wil een wegwijzer bieden voor het opzoeken en updaten van chemische gevaren als ondersteuning van de risico analyse.
 

Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Inleiding: Recalls ivm chemische gevaren in de pers
  • Bronnen: Verschillende bronnen/oorzaken van chemische gevaren in voeding zoals: landbouw, milieu, productieproces, verpakking, ongediertebestrijding, reiniging & desinfectie,..
  • Chemische gevaren en hun (europese) wetgeving: We bespreken de verschillende chemicaliën in voeding. Hierbij denken we niet enkel aan grondstoffen (vb residuen en contaminanten) maar ook verpakkingen, additieven, kleurstoffen, aroma’s, enzymen, vitaminen, mineralen, extractiemiddelen en procescontaminanten komen aan bod.
  • Risico analyse: Hoe toxisch zijn de belangrijkste nu eigenlijk, wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid en hoe beoordelen we de chemische gevaren in onze risico analyse?
  • Normeisen BRC / IFS / FSSC 22000
  • Controles door de overheid en actielimieten
  • Analyses
  • Updates
  • Toekomst

 

Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijken en medewerkers, HACCP team leden.

 

Trainer 

Lieselot Heyse