Het meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedselketen (FAVV) ontving vorig jaar 3.605 klachten van consumenten. Dat is een daling van 22 procent ten opzichte van 2019. De maandenlange verplichte sluiting van horecazaken door corona is de belangrijkste reden. Ook de stijging van het aantal klachten in de korte ketenverkoop kan door corona verklaard worden.

Het aantal klachten over horecazaken liep vorig jaar 43 procent terug, of een daling van 983 klachten tegenover 2019. Voor restaurants bedroeg de daling 53 procent, over schoolrestaurants waren er zelfs 70 procent minder klachten. Het verband met corona is duidelijk zichtbaar, vertelt woordvoerder Hélène Bonte. “In de maanden dat de horeca en ook grootkeukens op scholen helemaal dicht waren, ontvingen we aanzienlijk minder klachten uit die hoek.”

Tegenover een sterke daling van het totaal aantal klachten, staat een stijging van het aantal meldingen die het FAVV ontving over de korte ketenverkoop. “Mensen zijn door corona meer in de korte keten gaan kopen, ook om de drukke supermarkten te ontlopen. Hierdoor is het aantal klachten navenant gestegen. Het is ook een signaal dat wanneer consumenten hun voeding rechtstreeks bij de boer of hoevewinkel halen, ze ook dan blijven toezien op de voedselveiligheid.”, zegt Bonte. Het aantal klachten steeg van één in 2019 tot 21 vorig jaar.

Bonte constateert dat de klachten over korte ketenverkooppunten niet verschillen van de klachten bij supermarktverkoop. "Het gaat dan bijvoorbeeld over klachten over een foutieve houdbaarheidsdata op het etiket, of het niet vermelden van allergenen." 27 procent van de ontvangen klachten gaat over hygiëne in bedrijven en de hygiëne van het personeel. Een derde van de meldingen gaat over lichamelijke klachten na het consumeren van voeding (29 procent) of wanneer ze een klacht hebben over de fabricage- of bewaarmethode zoals het niet-respecteren van de koudeketen en de houdbaarheidsdata (22 procent).

Gemiddeld werden per werkdag 14 klachten ontvangen en doorgestuurd voor verder onderzoek door FAVV-controleurs die elke melding fysiek controleren. In 42 procent van de gevallen kon op het terrein vastgesteld worden dat de klacht ook effectief gegrond was en nam het FAVV de nodige maatregelen. Dat kan variëren van een waarschuwing, tot een boete of zelfs een sluiting van de zaak.

Daarnaast heeft het meldpunt ook 4.922 vragen van consumenten ontvangen en in 98 procent van de gevallen binnen vier werkdagen beantwoord. Ook hier merkt het FAVV een impact van de coronapandemie: 14 procent van de vragen ging over de coronapandemie en de coronamaatregelen.

Het meldpunt streeft ernaar om alle klachten binnen de 30 dagen af te handelen, in 2020 lukte dat voor 8,8 op de tien klachten, aldus het FAVV in het persbericht.

Bron: Vilt

  • am norman B2C RETAIL
  • am norman FOOD

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman