Wijnbouwproducten die vanaf 8 december 2023 worden geproduceerd en geëtiketteerd moeten voldoen aan nieuwe etiketteringsvoorschriften. Voor andere alcoholische dranken is dit voorlopig niet verplicht. De nieuwe voorschriften zorgen voor meer transparantie naar de consument en bepalen ook de wijze van digitale etikettering via U-label. 

Wat is er veranderd sinds 8 december 2023?

Sinds 8 december 2023 is het verplicht om de voedingswaarden en ingrediëntenlijst te vermelden op alle wijnbouwproducten. Voor gedealcoholiseerde wijnproducten is er nog een extra maatregel om ook de datum van minimale houdbaarheid op het etiket te vermelden.

Alle verplichtingen moeten binnen hetzelfde gezichtsveld weergeven worden. Indien er gewerkt wordt met een elektronisch etiket (bijv. QR-code) moet dit ook in één gezichtsveld geplaatst worden. Alle verplichtingen moeten duidelijk leesbaar zijn op het etiket en mogen niet uitwisbaar zijn

Ingrediëntenlijst

De ingrediëntenlijst moet voldoen aan de eisen van Verordening 1169/2011 over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. De ingrediëntenlijst hoort te beginnen met de titel “ingrediënten”. Vervolgens worden de ingrediënten in dalende volgorde vermeld, tenzij ze minder dan 2% bevatten in het eindproduct. De ingrediënten worden benoemd met hun specifieke naam.

Voedingswaardevermelding

Ook de voedingswaardevermelding volgt de regels uit Verordening 1169/2011 waarbij de volgorde gerespecteerd wordt. Wanneer er voldoende ruimte is op het etiket, wordt de vermelding in tabelvorm met cijfers weergeven. Als er onvoldoende ruimte is, kunnen de elementen achter elkaar geplaatst worden. 

Wanneer de voedingswaarden digitaal worden weergegeven, is het de norm om de tabelvorm met cijfers te gebruiken.

Datum van minimale houdbaarheid

Wijnbouwproducten die een de-alcoholisatieproces ondergaan en minder dan 10% alcoholgehalte bevatten, hebben een extra verplichting om de minimale houdbaarheidsdatum te vermelden.

 

Elektronisch etiket

De nieuwe wetgeving staat toe om de klant digitaal te informeren over de voedingswaarden en lijst met ingrediënten. De producent kan hiervoor gebruik maken van een U-label. Dit digitaal etiket is speciaal ontwikkeld voor de wijnsector en wordt via een QR-code gelezen. Verder is het voor de producent ook belangrijk om te weten dat een elektronisch etiket geen gebruiksgegevens mag verzamelen of traceren. De pagina waarnaar het etiket doorverwijst mag geen andere verkoop informatie bevatten.  

De energetische waarden moeten echter wel op het bedrukt etiket vermeld worden. Dit kan door de waarden te vermelden met voorafgaand “energie” of het symbool “E”. 

Producenten die de ingrediënten via een elektronisch etiket weergeven dienen rekening te houden met allergenen. Allergenen moeten op het etiket aangeduid staan vóór het woord “bevat”. 

Hoe kan AMNorman jou ondersteunen?

Heb je vragen over het opstellen van een productetiket? Ons labellingteam helpt je graag verder. 

Let's meet

  • am norman LABELLING

Hoe kunnen
we jou helpen?

AM Norman