Uitdagingen in de verpakkingswereld

Zowel voedingsbedrijven als producenten van verpakkingsmaterialen bestemd voor de voedingsindustrie voelen, vanuit verschillende richtingen druk om zaken in hun proces te wijzigen of te verbeteren.

De vraag naar certificatie, het opvolgen van wijzigingen in wetgeving, omgaan met nieuw opduikende gevaren en de ethische kwesties rond duurzaamheid zorgen voor vele vragen en onduidelijkheden.

AMNorman helpt u met deze materie graag verder en kan u in verschillende aspecten bijstaan.

Declaration of Compliance (DoC) - Verklaring Van Overeenstemming (VVO)

Aan voedingsbedrijven leren we graag hoe deze DoC/VVO correct kunnen beoordelen, welke minimale informatie deze moet bevatten en hoe hieruit afgeleid wordt voor welke levensmiddelen en toepassingen het verpakkingsmateriaal geschikt is.

Voor verpakkingsbedrijven staan we bij om deze DoC/VVO correct op te stellen én volledig te onderbouwen door de juiste productinformatie te verzamelen. Ook kunnen we bijstaan door te steunen op wetenschappelijke informatie, de juiste parameters te kiezen voor het uitvoeren van migratietesten en/of gebruik te maken van berekeningsmethodes. Hierbij houden we rekening met het land van bestemming en de van toepassing zijnde wetgeving.

 

Risico-analyse - HACCP

AMNorman staat u graag bij in de opmaak of herziening van uw HACCP-plan. Hierbij brengen we alle gevaren gerelateerd aan verpakkingsmaterialen in kaart en bekijken we de finale impact en/of risico op uw eindproduct. We zorgen voor regelmatige updates door het opvolgen van nieuw opduikende gevaren via het uitvoeren van RASFF-analyses.

 

Bioplastics versus conventionele verpakkingen

Wenst u als bedrijf volledig of deels over te schakelen van conventionele verpakkingen naar biodegradeerbare, composteerbare en/of bio-gebaseerde verpakkingsmaterialen? Dan helpen we u graag verder via adviesverlening en het in rekening brengen van alle invloedsfactoren.

Zo dient u als voedingsbedrijf alvast vragen te stellen bij de verwerkbaarheid op de machines (sealbaarheid flowpack, dieptrekautomaten,…), de geschiktheid voor bepaalde levensmiddelen en toepassingsgebied (temperatuursprofiel), de beoogde barrière-eigenschappen (OTR/WTR), de impact op de finale houdbaarheid van het levensmiddel,…

Bij verpakkingsproducenten kijken we vooral procesgericht en focussen we op de mogelijke eindtoepassingen. Daarnaast beoordelen we het Food Safety luik door in te zoomen op de samenstelling van het materiaal en het bepalen van de nodige migratietesten.

 

Begeleiding naar certificatie

Meer en meer krijgen de verpakkingsbedrijven de vraag van hun klanten om een kwaliteitscertificaat te behalen. Vaak voldoet een ISO 9001-certificaat niet meer aan de vereisten en is een upgrade nodig.

AMNorman helpt u graag op weg bij het behalen van het gewenste certificaat:

  • BRCGS Packaging materials,
  • FSSC 22000 Packaging,
  • IFS PACsecure,

U heeft hierbij de keuze om dit volledig uit te besteden of dit als gezamenlijk project aan te pakken, waarbij we een duidelijk en doelgericht stappenplan opmaken. Hierbij werken we volledig op maat van de klant en streven we naar eenvoud en efficiëntie.

 

Re-engineering

Een bestaand kwaliteitssysteem of kwaliteitshandboek kan door de jaren heen zijn blijven stilstaan of steeds zijn ‘gegroeid’ waardoor het complex en log is geworden, en daardoor niet praktisch hanteerbaar is of voor een administratieve ballast zorgt.

AMNorman staat u graag bij door het herzien van het kwaliteitssysteem waarbij we focussen op vereenvoudiging, maar toch aan alle wettelijke en normatieve vereisten voldoen.

 

Interne audits

Interne audits zijn, indien goed uitgevoerd, een krachtige tool om continue verbetering te borgen. Hiervoor zijn audit-skills vereist, moet de norm gekend zijn én is ervaring in de sector een grote troef. Onze Normanisten zijn hiervoor dé geschikte partner en hebben het bijkomend voordeel dat ze nog niet ‘bedrijfsblind’ zijn geworden.

Door het uitvoeren van interne audit bij verschillende bedrijven zijn ze dan ook in staat om meteen een aantal suggesties naar het oplossen van probleemstellingen toe aan te reiken, zonder de bedrijfsconfidentialiteit te schaden.  

Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat AMNorman een inhouse training geeft aan een nieuw samengesteld bedrijfsteam voor het uitvoeren van interne audits en helpen we u zo verder op weg naar volledige zelfstandigheid.

 

Getuigenissen van onze klanten

Implementatie BRCGS Packaging Materials

Dankzij de steun van AMNorman staat ons kwaliteitssysteem op punt en hebben we in 2020 ons eerste BRCGS Packaging Materials certificaat behaald.

Pauline Van Acker, Packas

Packas

Wenst u meer info over onze dienst compliance verpakkingsmaterialen?

Contacteer hier onze specialiste Joyce Buysse