Allergenenbeheer blijft een complexe uitdaging. In deze opleiding krijg je een uitgebreid inzicht in de problematiek van voedselallergieën en allergenen, de wetgeving hieromtrent en de implementatie van een allergenenbeheersysteem.

Schrijf je in voor deze opleiding
Lesgever: Karin Vantilt
26 juni 2024
9u - 13u
zie Alimento

Online

Inhoud

Allergenen zijn niet meer weg te denken uit de voedingssector. Studies tonen aan dat voedselovergevoeligheid een toenemend gezondheidsprobleem is en dat het aantal mensen met een voedselallergie nog steeds stijgt.

Ook het aantal recalls en waarschuwingen als gevolg van foute of onvolledige allergeneninformatie, toont aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is om het risico op allergenen goed te managen.

Daarom is het van essentieel belang dat er in uw bedrijf voldoende kennis aanwezig is over allergenen. Kennis die niet enkel beperkt moet blijven tot de kwaliteitsdienst maar aanwezig moet zijn doorheen de verschillende afdelingen in het bedrijf en die nodig is om risico’s in te schatten, productieplanning te maken, medewerkers te sensibliseren, grondstofspecificaties te beoordelen, etiketten op te maken, reiniging te plannen en te beoordelen, … Kortom, fundamentele kennis als element van uw voedselveiligheidsmanagementsysteem en uw voedselveiligheidscultuur.

 

Doelstelling

De vereiste fundamentele kennis bijbrengen omtrent allergenen en de hiermee gerelateerde wetgeving als basis voor het inschatten van risico’s, het beoordelen van grondstofspecificaties, de opmaak van etiketten, het sensibiliseren van medewerkers en het uitwerken van een doeltreffend allergenenmanagementsysteem (zie de cursus ALLERGENEN DEEL 2).

Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Voedselallergieën en –intoleranties: wat houdt dit in?
  • Achtergrondinformatie en prevalentie
  • Overzicht van alle relevante allergenen (de 14 Europese en andere), hun symptomen en voorkomen
  • Wetgeving: relevante regelgeving m.b.t. allergenen (etikettering, ‘vrij van’ claims)
  • Praktische oefening

 

Doelgroep 

Deze cursus is gericht op alle medewerkers in de voedingsindustrie die een grondige basiskennis willen verwerven van allergenen en de hiermee gerelateerde wetgeving.

 

Trainer

Karin Vantilt