Geeft informatie omtrent de FDA ‘Food Safety Modernization Act’-regelgeving (FSMA). Je verwerft inzicht in de Preventive Controls for Human Food en in de Preventive Controls Qualified Individual (PCQI). Ook conformiteit van producten komt aan bod.

Schrijf je in voor deze opleiding
Lesgever: Valerie Theuwis
22 april 2024
9u - 17u
zie Alimento

Online

Inhoud

Op 4 januari 2011 bekrachtigde voormalig president Obama de Food Safety Modernization Act, afgekort FSMA. Deze nieuwe regeling heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS beter te borgen. Hierbij wordt de focus verlegd van reactie op incidenten naar een preventieve en risicogebaseerde benadering; een aanpak die in Europa eigenlijk reeds lang van toepassing is.

De FSMA en de gerelateerde richtlijnen gelden zowel voor bedrijven uit de VS als voor bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS. Wanneer uw bedrijf exporteert naar de VS of plannen heeft om dit te doen, zal ook u moeten aantonen dat u voldoet aan de FSMA-eisen.

De FSMA omvat 7 verordeningen die stapsgewijs werden ingevoerd. Grote bedrijven met meer dan 500 werknemers dienen de ‘Preventive Controls for Human Food rule’ te implementeren sinds september 2016; bedrijven met minder dan 500 werknemers sinds september 2017. Zeer kleine bedrijven met een omzet minder dan 1 miljoen dollar kregen tijd tot 19 september 2018.

Deze training focust op de ‘Preventive Controls for Human Food rule’. Een belangrijke eis hierin is dat elk bedrijf moet beschikken over een ‘Preventive Controls Qualified Individual’ of PCQI. Dit is een persoon die verantwoordelijk is voor de opzet en het onderhoud van het voedselveiligheidssysteem.

Tijdens de opleiding komen volgende onderwerpen aan bod:

  • FDA Food Safety Modernization Act: inleiding en definities
  • ‘Preventive Controls for Human Foods’
  • Het ‘Food Safety Plan’
  • GMPs en basisvoorwaardenprogramma’s
  • De 4 soorten ‘Preventive Controls’
  • Preventive Control management elementen
  • ‘Foreign Supplier Verification Program’ (FSVP)
  • Recall-plan
  • ‘Intentional adulteration’: eisen omtrent Food Defense*
  • Overeenkomsten en verschillen met de eisen van BRC, IFS, FSSC 22000
  • Welke aanpassingen zijn nodig aan het eigen voedselveiligheidsmanagementsysteem (interactieve bespreking in groep)?
  • Conclusies

 

Doelgroep

Kwaliteitsverantwoordelijken en andere HACCP-teamleden van bedrijven die momenteel reeds exporteren naar de Verenigde Staten of dit in de toekomst zullen doen en die zich als PCQI willen kwalificeren voor de ‘Preventive Controls for Human Food rule’.

Deelnemers dienen reeds voldoende kennis te hebben van de HACCP-principes en de toepassing er van.

Voor deelnemers die gedetailleerde info wensen over de ‘Intentional Adulteration rule’ verwijzen we naar de specifieke cursus ‘FSMA – Intentional Adulteration’.
 

Trainer

Valerie Theuwis