Anders dan de titel doet vermoeden gaat deze blog niet over loeiharde gitaren, bandshirts of headbangende legendes. Wel over het koninklijk besluit waarin maximumwaarden werden vastgelegd voor materialen en voorwerpen van metaal en legering die bestemd zijn om in aanraking te komen met voedingsmiddelen.

De regelgeving is sinds 17 februari 2021 van kracht. We bundelden alle belangrijke info en zetten hieronder alles op een rijtje.

 

Heavy Metal

 

Waarover gaat dit KB?

Het gaat hier over materialen en voorwerpen van metaal en legering die bepaalde stoffen vrijgeven. Die vrijgave kan schadelijk zijn waardoor het opmaken van een risicobeoordeling voor productieprocessen in de levensmiddelenindustrie noodzakelijk is. Als hulpmiddel voor deze risicobeoordeling werden vrijgavelimieten of SVL's vastgelegd waaraan de voorwerpen moeten voldoen.

 

Welke producten vallen onder deze regelgeving?

amnorman, heavy metal

Aan welke limieten moeten deze materialen voldoen?

De specifieke vrijgavelimieten of¬†SVL's omschrijven welke¬†maximale hoeveelheid metaalionen of metallo√Įde de materialen of voorwerpen mogen vrijgeven.¬†Deze limieten worden gemeten a.d.h.v. vrijgavetesten. Om over te gaan tot testing moet een product of materiaal voldoen aan een aantal voorwaarden.¬†

Meer info over vrijgavetesten, analysemethoden, interpretatie en voorwaarden vind je hier.

Wat je zeker moet onthouden.

Het KB is enkel van toepassing op producten die nu op de markt worden gebracht, zowel nieuw als tweedehands. Kocht je dus voor 17 februari een nieuwe voorraad kookpotten en pannen dan is deze regel niet van toepassing.¬†Om te bepalen welke producten en materialen al dan niet voldoen aan de normen, wordt er gebruik gemaakt van SVL's. Zij bepalen de maximale hoeveelheid metaalionen of metallo√Įde die mogen worden vrijgegeven.

Heb je hulp nodig bij de interpretatie of implementatie van dit KB? Contacteer ons hier.

  • am norman PACKAGING

op de hoogte
blijven van het 
laatste nieuws?

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

AM Norman