labelling
- 24 November 2021 | labelling
Nieuwe wetgeving rond etikettering van gedistilleerde dranken (rum, cognac, etc.)
Sinds 25 mei 2021 is er een nieuwe regelgeving van toepassing wat betreft de definitie, omschrijving, etikettering en presentatie van gedistilleerde dranken. Die wijziging kwam er nadat in de vorige verordening (2019) sprake was van enkele tegenstrijdigheden. Het doel van deze herwerking is het verduidelijken van de regelgeving om bijgevolg de reputatie van de gedistilleerde dranken te beschermen.
- 09 November 2021 | labelling
Productinformatie onder de loep
Uit onderzoek blijkt dat 20% ofwel 25.000 productfiches fouten of onvolledigheden bevatten. Om dit aan te pakken zal GS1 Belgilux, de non-profitorganisatie die retailers, ziekenhuizen, leveranciers en logistieke dienstverleners samenbrengt, in de toekomst de online geregistreerde gegevens ook effectief controleren en opvolgen. Zo willen ze de gedeelde data correcter en betrouwbaarder maken voor de consument, zowel op fysieke producten in de winkel als bij online aankopen.
- 14 September 2021 | labelling
sesam, de nieuwkomer onder de allergenen in de VS
Exporteer je naar de VS én bevat het voedsel dat je verpakt sesam? Binnenkort moet het etiket aangepast worden! Vanaf 1/01/23 wordt sesam ook in de VS erkend als officieel allergeen. De teller staat er dan op 9 met naast sesam ook pindanoten, noten, vis, schaaldieren, soja, zuivel, eieren en tarwe.
- 23 November 2020 | labelling
de voordelen van keurmerken
Duurzame consumptie zit nog steeds in de lift. De duurzame omzet is in 2017 bijvoorbeeld met ⅓ gestegen! Vlamingen geven bovendien niet alleen meer uit aan duurzame voeding, maar hebben er ook een mening over. Drie kwart van de Vlamingen ziet daarom heil in het gebruik van labels om aan te geven hoe duurzaam een voedingsproduct is.
- 27 Oktober 2020 | labelling
nutri-score: het label voor bewuste voedingskeuzes
De nutri-score op de verpakkingen van onze voeding is twee jaar geleden in het leven geroepen. Stap voor stap maken steeds meer producenten gebruik van het label. Twijfel je om zelf ook het label op je verpakkingen te plaatsen? We leggen graag uit hoe alles in zijn werk gaat.
- 07 Oktober 2020 | labelling
‘te gebruiken tot’ of ‘ten minste houdbaar tot’?
Om de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen te bewaken werd de houdbaarheidsdatum in het leven geroepen. De houdbaarheidsdatum moet duidelijkheid scheppen tot wanneer een product geconsumeerd mag worden. In de praktijk gebruikt men echter twee soorten aanduidingen waardoor soms wat verwarring kan ontstaan.
- 20 Juni 2018 | labelling
gaat België ook voor het Nutri-Score label?
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil een gezondheidslabel op voedselverpakkingen invoeren. Dat moet de consument helpen om in de winkel gezondere keuzes te maken. Het Vlaams Instituut Gezond Leven is voorstander van het voorstel en meent dat ons land, net als Frankrijk, het ‘Nutri-Score’ label kan invoeren. “Toch moet ook het effect van dat label op het koop- en eetgedrag van de consument blijvend opgevolgd en geëvalueerd worden”, aldus Gezond Leven.
- 31 mei 2018 | labelling
nieuwe regels land van oorsprong en plaats van herkomst primaire ingrediënten
De regels inzake oorsprong en herkomst van primaire ingrediënten waren nog onduidelijk bij het in voege treden van Verordening 1169/2011.
Op 28 mei 2018 werd UITVOERINGSVERORDENING 2018/775 gepubliceerd met nieuwe regels inzake oorsprongsvermelding (COOL-verordening (Country-Of-Origin Labelling)). - 31 mei 2018 | labelling
GS1 Nederland haalt 50 falende leveranciers uit database
Na veelvuldig aansporen is voor zo’n vijftig leveranciers uit de levensmiddelen- en drogisterijsector het doek gevallen over GS1 Data Source. Het zijn de eerste bedrijven die worden afgesloten van de database omdat ze niet voldoen aan de criteria voor datakwaliteit.
- 13 March 2018 | labelling
nieuwe regels etikettering alcoholische dranken?
De gezamenlijke Europese alcoholsector heeft een zelfreguleringsvoorstel gepresenteerd betreffende het verstrekken van informatie over de voedingswaarde en ingrediënten van alcoholhoudende dranken.
Er komen een paar voor alle alcoholhoudende dranken geldende regels, maar vooral annexen voor bier, cider, wijn en gedistilleerde dranken.